KRAJ Położony jest w południowej Europie, na Półwyspie Apenińskim. Liczba ludności wynosi ok. 60 milionów ludzi.
STOLICA Rzym.
ZMIANA STREFY CZASOWEJ Nie ma różnicy czasu w porównaniu do Węgier.
SIEĆ ELEKTRYCZNA: 220-230 V, większość gniazdek jest inna niż te tutaj stosowane, dlatego warto zabrać ze sobą przejściówkę.
POŁĄCZENIA ZA GRANICĘ Numer kierunkowy do Węgier z Włoch: 0036 + numer kierunkowy + numer telefonu. Numer kierunkowy do Włoch z Węgier: 00 39 lub +39.
WALUTA Od 1 stycznia 2002 roku oficjalną walutą jest euro.
WSKAZÓWKI: PROSIMY O POZOSTAWIENIE NAPIWKU PODCZAS PODRÓŻY. ZWYKLE ZOSTAWIAJĄ TO WĘGIERSKIEMU LUB LOKALNEMU PRZEWODNIKOWI I KIEROWCY. (ZAWSZE 1 EURO ZA OSOBĘ ZA DZIEŃ).
WYMAGANIA WJAZDOWE Do podróży wymagany jest ważny paszport lub nowy rodzaj dowodu osobistego, który musi być ważny co najmniej do dnia powrotu!
WODA PITNA Woda z kranu nadaje się do picia w większości miejsc, ale im dalej na południe, tym gorzej; Zdecydowanie polecamy picie wody butelkowanej.
SYTUACJA ZDROWOTNA Szczepienia nie są wymagane.
PODATEK PŁATNY NA MIEJSCU Podatek turystyczny: płatny na miejscu, w hotelach za noc: ok. 2 euro/osoba/noc.
KUCHNIA: Włoska kuchnia słynie na całym świecie, dlatego warto podczas pobytu spróbować jak najwięcej jej smaków. Charakterystyka gastronomiczna każdego regionu może być inna. Warto skosztować serów, szynek, pizzy, pesto, dań z owoców morza, różnych makaronów, lodów, typowego dla Wybrzeża Amalfi limoncello, Aperol Spritz, włoskich win i kawy, np. cappuccino.